MILAAN TIP 1: WINKELEN

Als je het over mode en winkelen hebt dan kun je eigenlijk niet om Milaan heen. Deze Italiaanse stad wordt samen met Parijs, Londen en New York gezien als de toonaangevende steden voor de mode-industrie. Zo zijn meerdere grote modemerken in Milaan gevestigd en is de Milan Fashion Week één van de belangrijkste evenementen op het gebied van mode. Een reputatie als modehoofdstad betekent natuurlijk ook dat de stad zelf een hotspot is om mode te gaan kopen. De grote, maar ook de kleinere,  modemerken zijn volop vertegenwoordigd in de straten van Milaan. De meest exclusieve winkels vind je bijvoorbeeld in de ‘Vierhoek van de Mode‘. Deze winkelstraten worden ook vaak aangeduid als de ‘Gouden Vierhoek’ wat alles te maken heeft met de prijzen die je hier betaalt.

Je hoeft overigens niet steenrijk te zijn om te gaan shoppen in Milaan. Er is naast de exclusievere mode ook volop te koop aan leuke kleding en schoenen die in een wat meer betaalbaar segment vallen. Erg populair is de Corso Vittorio Emanuele II, maar wie wat meer lokale winkels op wil zoeken die moet het vooral de winkelstraten Corso Venetia en Corso Buenos Aires op de to-visit lijst zetten. Als je op koopjes wilt gaan jagen dan moet je dat vooral doen tijdens de halfjaarlijkse uitverkoop waarbij vooral kleding, mode en accessoires met tientallen procenten korting verkocht worden.

winkelen in Milaan

De Gouden Vierhoek

Milaan is een echte modestad. Liefhebbers van mode die graag willen shoppen in Milaan weten vaak dan ook al dat ze in de ‘Gouden Vierhoek’ moeten zijn. Dit is de modewijk van Milaan. De Italiaanse naam voor deze wijk is ‘Quadrilatero della Moda’, ofwel de vierhoek van de mode. De naam ‘Gouden vierhoek’ heeft te maken met de prijskaartjes die hier aan de kledingstukken hangen.

Hier vind je dan ook nauwelijks confectiekleding. In de straten van de gouden vierhoek bevinden zich de winkels van grote designers; niet alleen Italiaans, maar ook grote internationale namen verkopen hier hun haute couture. Bekende winkels zijn onder andere die van Armani, Cartier, Valentino, Gucci, Prada, Versace en Chanel.

De naam ‘Gouden Vierhoek’ is een verwijzing naar het prijsniveau van de kleding en accessoires die je hier kunt kopen. Hiervoor heb je dan ook wel unieke mode van de beste kwaliteit en gemaakt van de meest zeldzame stoffen. Wanneer je hier wilt shoppen behoor waarschijnlijk tot een groep mensen die een inkomen heeft dat ver boven dat het modale ligt. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het aan te raden om flink te gaan sparen alvorens je hier wat spullen gaat aanschaffen. Spullen overstijgen hier al gauw een prijs van boven het gemiddelde maandinkomen. Je kunt ook overwegen om hier te winkelen tijdens de koopjesperiode. Dit is vaak de maand voor de nieuwe collecties van het komende seizoen in de winkels komen. Dan heb je alleen niet de nieuwste mode. Je kun je natuurlijk ook gewoon vergapen aan al die onbetaalbare mode die hier te bewonderen is zonder je beurs te trekken.

De Gouden Vierhoek

Winkelstraten in Milaan

Milaan heeft een enorm aanbod van winkels. In dit overzicht noemen we een aantal van de bekendste winkelstraten van Milaan. Natuurlijk is er de gouden vierhoek al apart aan bod gekomen, maar er is nog veel meer keuze:

Corso Magenta
Kenmerkend voor de Corso Magenta is de setting van mooie historische gebouwen in combinatie met de beste luxewinkels. Ook zitten hier de beste delicatessenwinkels van heel Italië. Milaan ligt niet ver van het gebied waar de beste truffels ter wereld worden gevonden en wanneer je hier rondloopt zal de geur van truffel je bijblijven, evenals tal van paddenstoelen die hier zowel gedroogd als vers te verkrijgen zijn.

Corso Buenos Aires
In dit overzicht mogen we zeker de Corso Buenos Aires niet overslaan. Het is de langste winkelstraat van Milaan. Hij is gesitueerd tussen de Porta Venezia en de Piazza Loreto.
Wat je hier vooral tegenkomt zijn winkels die mode en schoenen verkopen. In tegenstelling tot veel andere winkelstraten in Milaan kunnen hier mensen met een modale beurs terecht. Verwacht hier dan ook geen haute couture en duur design. Hier kom je de gebruikelijke bekende Italiaans en internationale merken tegen, zoals Gucci, Bata, Benneton en H&M.
De straat is ruim anderhalve kilometer lang en naast veel winkels zijn er ook tal van horecazaken om weer even tot rust te komen. Naast dat er in de hoofdstraat Corso Buenos Aires tal van winkels zijn, zitten er in de directe zijstraten ook nog eens vele winkels verscholen. Een bezoek aan deze winkelstraat betekent dus ook af en toe de straat verlaten. Dat is geen straf, want deze zijstraatjes zijn vaak erg gezellig omdat ze smal zijn en vaak wat minder druk.

Via Torino
Vaak herbergen zeker de straten in Milaan waar je terecht kunt voor mode niet de meest goedkope winkels. Gelukkig is dan nog altijd de ‘Via Torino’ een goede optie. Hier vind je namelijk betaalbare mode. Vaak aangeboden door de grote bekende ketens, maar zo nu en dan ook hele leuke lokale winkels. In tegenstelling tot vele andere winkelstraten en gebieden in Milaan is Via Torino geen straat waar de auto’s worden geweerd. Hier moet je dus wel wat meer oppassen. Tegelijkertijd draagt de aanwezigheid van verkeer in deze straat wel weer bij aan een levendige en gezellige drukte.

Corso Vittorio Emanuel II
Een van de bekendste en ook belangrijkste winkelstraten van Milaan is Corso Vittorio Emanuel II. De straat heeft zijn naam te danken aan een voormalige koning van Italië. Hij was de eerste koning van het verenigde Italië. Deze straat is onder meer bekend door de aanwezigheid van de grootste vestiging van het warenhuis Rinascente. Alleen al dit warenhuis is een walhalla voor de shopper. Vergeet ook zeker niet de afdeling met voedingswaren te bezoeken op de bovenste verdieping. Naast de aanwezigheid van dit prachtige warenhuis is de straat ook erg mooi en ingericht voor winkelend publiek. Zo is de straat breed en zijn auto’s er verboden. Naast het warenhuis vind je er ook veel modezaken, maar ook koffiezaken met de beste koffie waar je even kunt bijtanken om daarna weer met hernieuwde energie de winkels te bestormen.

Corso Vittorio Emanuel II

Uitverkoop

Een goede periode om in Milaan te gaan shoppen is wanneer de koopjes beginnen. In de periode van de Uitverkoop moeten oude collecties plaatsmaken voor de nieuwe zomer- of wintercollectie. Nadeel is natuurlijk dat de kleding niet aan de nieuwste modetrends voldoet, maar een voordeel is dan weer dat je kans hebt om iets te bemachtigen dat mooi en origineel is, zonder dat je de hoofdprijs hebt moeten betalen.
Er zijn twee periodes dat er uitverkoop in Milaan is. De eerste is begin januari. De januari- en winteruitverkoop ‘Saldi’ begint vaak rond 7 januari en kan wel tot 60 dagen duren. Zeker in de maand januari zijn er dan nog tal van interessante aanbiedingen te vinden.

Vanaf de eerste zaterdag van juli begint de zomeruitverkoop in Milaan. Ook deze periode kan wel tot 60 dagen duren en ook hiervoor geldt dat er in de eerste volle maand het aanbod het grootst is. Bovendien is juli ook de vakantieperiode en wanneer je dus in de buurt van Milaan op reis mocht zijn, dan is juli een uitstekende maand om de stad te bezoeken. Door de extra toestroom van toeristen is het wel aan te raden om er op tijd bij te zijn. De uitverkoopperiode is al tamelijk populair en een groot deel van het aanbod zal al snel verkocht zijn.

dure laarzen

Outlet shops

Naast dat er in Milaan veel winkelgebieden zijn, heb je ook aan de rand van de stad de zogeheten ‘Outlet Factory Stores’. Hier worden vooral kleding, schoenen en accessoires verkocht aan lage prijzen ten opzichte van waarvoor ze normaal in de winkels zouden liggen. De outlet stores liggen buiten de stad en vaak is het dan ook aan te raden om er met een auto naartoe te reizen. Alleen Il Salvagente is een uitzondering hierop. Deze Outlet Store is één van de bekendste van Milaan en is er dan ook al sinds 1978.
In het gebied liggen er tal van Outlet Stores. Te veel om allemaal op te noemen, maar een aantal zijn wel de moeite van het vermelden waard.

Fidenze Village kenmerkt zich door het chique uiterlijk. Dit is een echt outlet dorp met tal van winkeltjes waar de bekende merken hun waar aanbieden. In totaal zitten er meer dan honderd winkeltjes in Fidenze Village. Het gaat hier om de bekende merken, vooral de designmerken die hier hun restanten van oude collecties aanbieden aan kortingen die wel kunnen oplopen tot zeventig procent.

Ook Serravalle Designer Outlet is erg mooi. Het is een typische outletmall waar meer dan 300 merken hun waar aanbieden aan koopjesjagers. Kortingen liggen hier tussen de dertig en zeventig procent. Naast de vele internationale merken, vallen hier vooral de bekende Italiaans designmerken op.

Georganiseerde winkelexcursie

Als je geen eigen vervoer ter beschikking hebt in Milaan dan kun je de Serravalle Outlet Shopping Tour boeken. Hierbij word je met de bus vanuit Milaan naar de Serravalle designer outlet gebracht en word je zeven uur later weer met de bus teruggebracht naar Milaan. Je kunt ook een VIP-pass bestellen, waarbij je extra korting krijgt in de winkels, de beste plekken aan boord van de bus krijgt en vouchers ontvangt om te eten en drinken bij deelnemende restaurants in de McArthurGlen Designer Outlet in Serravalle.

BEKIJK DE EXCURSIE NAAR SARRAVALLE