MILAAN TIP 6: SAN SIRO STADION

AC Milan en Internazionale zijn voor voetballiefhebbers absoluut geen onbekende namen. Beide voetbalclubs presteren al jarenlang goed in zowel het Italiaanse profvoetbal als op internationaal niveau. Beide clubs hebben een erelijst waar menig voetbalclub jaloers op mag zijn. In de prijzenkasten van beide clubs prijken prachtige hoogtepunten zoals landskampioenschappen, Europese titels en zelfs wereldtitels. Twee grote clubs binnen één stad betekent natuurlijk veel rivaliteit. Dat komt vooral tot uiting bij onderlinge duels. Zie dit soort wedstrijden als Ajax tegen Feyenoord, maar dan in het kwadraat. Hoe bijzonder is het dan ook dat beide clubs in hetzelfde stadion hun thuiswedstrijden spelen: het Stadio Giuseppe Meazza. Deze officiële naam wordt in de volksmond maar weinig gebruikt. De naam San Siro is veel bekender.

Voetbalfans hebben het geluk dat dit stadion waar menig topwedstrijd gespeeld is (en nog steeds wordt) te bezoeken is als er geen wedstrijden gespeeld worden. Aanschouw de heilige grasmat, ga op de tribunes zitten en zie hoe verschillend beide kleedkamers zijn. Met het ticket kun je ook het bijbehorende San Siro museum bezoeken.

Het stadion bezoeken

Een stadion dat zo’n roemrijke geschiedenis van maar liefst twee grote Europese clubs heeft is zeker de moeite van een bezoek waard. Dit is dan ook goed mogelijk. Zo heeft het stadion ook een museum en biedt het een tour door het stadion, maar ook bijvoorbeeld langs de persruimte en de kleedkamers aan. Zo kom je nog meer te weten over het stadion en de clubs die er hun thuisbasis hebben. Het is alle dagen mogelijk om het stadion te bezoeken tussen 9.30 uur en 18.00 uur. Natuurlijk zijn deze tijden anders op wedstrijddagen. Naast de tour en het museum kun je er ook voor kiezen om een wedstrijd van Inter of AC bij te wonen in het kolkende stadion.

Omdat een bezoek aan het San Siro stadion erg populair is, kan het voorkomen dat er soms lange wachtrijen bij de kassa staan. Het is daarom handig om je tickets voor de San Siro Tour vooraf via internet te bestellen, zodat je meteen naar binnen kunt.

BEKIJK BESCHIKBAARHEID SAN SIRO RONDLEIDINGEN
en reserveer direct je tickets

San Siro voetbalveld en tribunes

AC Milan

Sinds 16 december 1899 is AC Milan één van de grote voetbalclubs die de stad Milaan rijk is. Het was een groep Engelse migranten die de club oprichtten. Oprichter Alfred Edwards noemde de club oorspronkelijk ‘Milan Football and Cricket Club’. Het was ook in deze periode dat er in Italië de eerste voetbalkampioenschappen plaats hadden. De club uit Milaan maakte een vliegende start, want op 5 mei 1901 werd de club voor het eerst landskampioen. Dat deden ze door Genoa met 1-0 te verslaan. De eerste drie landstitels gingen telkens naar de club uit Genua en daar mee is de club, die wij tegenwoordig als AC Milan kennen, de eerste andere club die de landstitel in Italië wist te veroveren. Hiermee is het ook één van de clubs uit Italië met een lange en roemrijke en soms ook wat beruchte clubgeschiedenis. Zoals bij een jonge vereniging in een grote stad wel vaker gebruikelijk was waren de neuzen niet allemaal dezelfde richting op gestoken. Dat resulteerde erin dat een aantal leden van de club zich afsplitsten en Internationale oprichtten. Deze scheiding had een groot gevolg voor de sportieve prestaties van de gebroken club. Pas in 1915 kwam AC Milan de scheiding weer te boven. Ze bereikten nog eens de eindronde van het kampioenschap, maar de Eerste Wereldoorlog gooide roet in het eten. De competitie werd niet afgemaakt.

In het seizoen 1929/1930 werd de serie A opgericht waarin de club in eerste instantie een middenmoter was. Na de Tweede Wereldoorlog begon de club buitenlandse spelers in te huren en namen de prestaties weer toe. De club presteerde buitengewoon goed en wist gedurende de eerste twintig jaar na de oorlog negentien keer te eindigen in de top drie van de Serie A. Er werd in die periode vijf keer de landstitel gewonnen en in Europa werd AC Milan een begrip. In 1958 moest de club nog het onderspit delven tegen Real Madrid in de finale van de Europacup I, maar vijf jaar later werd deze competitie voor het eerst gewonnen.

Het was AC Milan die voor het eerst in de finale van de Europacup I te sterk was voor Ajax in het jaar 1969. Door alle decennia heen had de club grote successen geboekt, maar zo nu en dan raakte de club ook in opspraak. Zo werd AC Milan na een omkoopschandaal in 1980 teruggezet naar de Serie B. Vrij snel promoveerde de club weer, om een seizoen later weer te spelen op het hoogste niveau. Toch had de club een aardige klap opgelopen en degradeerden ze direct weer terug naar de Serie B.

AC Milan kleedkamer

Wederom promoveerde de club weer meteen naar de Serie A en halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de club weer belangrijk. Dit loopt synchroon met het moment waarop Berlusconi het voor het zeggen krijgt binnen de club. In diezelfde jaren tachtig begint ook de periode waarin Gullit, van Basten en Rijkaard de club domineerden en zo hielpen aan de totstandkoming van één van de beste clubs ter wereld.

In 2006 was het weer raak. De club was verwikkeld in een corruptieschandaal met een aantal andere clubs uit de Serie A. In aanvang kreeg de club 44 punten in mindering en waren ze uitgesloten van Europees voetbal. Na een hoger beroep werd de straf milder en wist de club nog vierde te worden in de Serie A, maar nog belangrijker wisten ze uiteindelijk de Champions League te winnen van Liverpool. In totaal wist de club drie keer de wereldbeker te winnen, één keer het FIFA WK voor clubs, zeven keer de Champions League/Europacup I, twee keert de Europacup twee, vijf keer de UEFA cup, vijf keer de Italiaans beker en achttien keer de landstitel. Ook won de club twee keer de Serie B.

Samen met Internationale deelt de club het stadion San Siro als thuisbasis. Wat dat betreft was de scheiding van 1908 er één waarbij het stadion (dat pas werd gebouwd in 1926 overigens) vervolgens gemeenschap van goederen werd en wordt gedeeld.

Internazionale

FC Internazionale Milano werd opgericht op 9 maart 1908. Het was een groep mensen die zich niet konden vinden in de gang van zaken bij AC Milan en zich afsplitsten. Ze maakten vooral bezwaar tegen het feit dat er geen buitenlandse spelers mochten spelen. De eerste landstitel liet niet lang op zich wachten en al in het seizoen 1909/1910 won Internazionale voor het eerst de titel. Een dieptepunt uit de prille geschiedenis van de club was de grote oorlog. Trainer en tevens speler Virgillio Fossatie sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. Tien jaar na de eerste titel werd de club opnieuw landskampioen en in 1928 fuseerde de club met US Milanese. Dit was min of meer onder dwang.

Eind jaren vijftig van de vorige eeuw begon de periode van ‘Grande Inter’. De club won maar liefst drie keer in vier jaar de landstitel. Op Europees vlak ging het ook voor de wind. Het is in 1964 dat het ‘Grote Inter’ voor het eerst de Europacup I wist te winnen. Het jaar daarop prolongeerde de ploeg zijn titel toen de finale in het San Siro werd gespeeld.

Het dieptepunt van de club op sportief vlak was in de jaren negentig van de vorige eeuw. In het seizoen 1994-1995 wist de club slechts ternauwernood te ontsnappen aan degradatie. Tegelijkertijd was er toen licht aan het eind van de tunnel met de winst van UEFA Cup. De club krabbelde weer overeind, maar in de gehele jaren negentig wist de club niet één keer landskampioen te worden.

FC Internazionale Milano

Sinds het tweede deel van de jaren nul van deze eeuw gaat het de club weer voor de wind. In het bewogen jaar 2005/2006 werd de club weer kampioen van de Serie A. In de jongste jaren kent de club ups en downs.

De club speelt thuis in een blauwzwart tenue en uit in het wit. In totaal won de club één keer het FIFA WK voor clubs, twee keer de wereldbeker, drie keer de Champions League (Europacup I), drie keer de UEFA Cup, zeven keer de Italiaanse beker, vijf keer de Italiaanse supercup en achttien keer de landstitel.

San Siro