MILAAN TIP 5: DE WIJK BRERA

De wijk Brera is één van de meest sfeervolle wijken van Milaan. Van oorsprong is dit een kunstenaarswijk, maar de populariteit heeft ervoor gezorgd dat de prijzen voor onroerend goed hier flink gestegen zijn en verschillende kunstenaars alweer naar plaatsen elders in de stad verhuisd zijn. Toch is de aangename sfeer gebleven. Dat komt mede door de gezellige terrassen die je onder andere aan de Piazza del Carmine aantreft. In de wijk Brera ligt ook het populairste museum van Milaan: de Pinacoteca di Brera.

In Brera zijn een aantal leuke uitgaansgelegenheden. Zo zijn er goede restaurants en trendy bars. Brera is één van de belangrijke uitgaanswijken van de stad. Hier kun je genieten van livemuziek als jazz en voor je in één van die gezellige bars terecht komt, kun je eten in de betere restaurants.

bar in Brera

Brera kent een aantal mooie bezienswaardigheden. Misschien is Brera zelf wel één van de belangrijksten. Het hele district is een kunstzinnige omgeving waar creativiteit het hoogtij viert. Prachtige smalle straatjes met kleurrijke huisjes. Een uitstekende omgeving voor kunstminnende mensen. Het wordt dan ook wel eens het Montmartre van Milaan genoemd. Dit komt natuurlijk ook door de aanwezigheid van galerieën en de kunstacademie. Het is een gezellige wijk voor een kunstminnende ziel.

Pinacoteca di Brera

Eén van de grootste en meest indrukwekkende musea van Milaan is Pinacoteca di Brera. Het museum opende haar deuren 1809 in het Palazzo di Brera dat gesitueerd was naast de Academie voor schone kunsten. Napoleon riep Milaan uit tot Koninklijke hoofdstad van Italië. Kunstwerken uit het Italiaanse koninkrijk werden ondergebracht in Pinacoteca di Brera. Zo kreeg het museum een uitermate indrukwekkende collectie met werken van de grootste kunstenaars. Hiermee is het Pinacoteca di Brera ook één van de belangrijkste gebouwen van Brera. De collectie van het museum herbergt een aantal topstukken. Zo kun je hier ‘Het huwelijk van de maagd’ van Rafael bewonderen, maar ook ‘De aanbidding der wijzen’ van Stefano de Verona en ‘de kus’ van Francesco Hayez dat ook wel bekend staat onder de Italiaanse naam ‘il Bacio’.

Reserveer tickets voor de Pinacoteca di Brera

Zomaar even naar binnen lopen in de Pinacoteca di Brera kun je wel vergeten. De populariteit van dit kunstmuseum overstijgt vaak het aanbod van de beschikbare entreekaarten. Vooraf de tickets via internet reserveren is daarom aan te raden.

RESERVEER TICKETS VOOR DE PINACOTECA DI BRERA

Goed om te weten is dat het museum op maandag gesloten is.

Pinacoteca di Brera

Palazzo Brera

Het paleis van Brera moet zeker gezien hebben wanneer je dit district bezoekt. De oudste delen van het paleis liggen in een klooster dat is gebouwd omstreeks 1188. Twee eeuwen deed het gebouw dienst als jezuïetencollege. Nu zitten er meerdere culturele instanties in het gebouw, waaronder Pinacateca de Brera en de academie van Brera. Ook is hier een sterrenwacht en op het domein bevindt zich ook de botanische tuin. De bibliotheek van Brera is hier ook ondergebracht en geldt al één van de belangrijkste bibliotheken van Italië. Hiermee is dit gebouw het culturele hart van Brera.

Chiesa San Marco

De kerk van San Marco was gebouwd ter ere van de evangelist Marcus die tevens patroonheilige is van Venetië. De eerste bronnen waar deze kerk in wordt genoemd dateren uit 1254. Toen nog een kerk in voornamelijk gotische stijl. In de zeventiende eeuw werd de boel flink verbouwd in een barokstijl. Hiermee werd de kerk ook flink groter en was het na de Dom de grootste kerk van Milaan. De huidige façade dateert uit 1871. Toch zijn er ook nog veel elementen zichtbaar die uit de veertiende eeuw stammen. De kerk heeft een erg mooi uiterlijk met veel rode stenen en marmeren elementen. De buitenzijde is rijkelijk gedecoreerd met tal afbeeldingen. In de binnenzijde springt de door Fiammenhini gemaakte fresco in het oog.

Chiesa San Marco

Botanische tuin

De Orto Botanico is een oase van rust in de drukke stad Milaan. De tuin ligt verscholen achter Palazzo Brera en dateert uit 1774. Het is ook hier dat de sterrenwacht te vinden is. In de tuinen groeien al ruim 200 jaar allerlei gewassen doe zo kenmerkend zijn voor de streek, maar ook ver daarbuiten. Oorspronkelijk was het een boomgaard die werd onderhouden door de jezuïeten. Hier worden verschillende soorten medicinale gewassen verbouwd. Nog steeds is het planten van medicinale gewassen één van de belangrijkste activiteiten die hier plaats vinden.

Naast het academische karakter is de tuin een prima plek om de rust op te zoeken. Hier namelijk geen gehaaste omgeving maar een mooie groene oase van sereniteit. Dat geldt natuurlijk vooral voor de lente en de zomer. Zeker in de winter is de tuin wat kaal, maar nog altijd en fijne plaats om aan de drukte te ontsnappen.