MILAAN TIP 10: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Milaan telt een groot aantal uiteenlopende bezienswaardigheden. Een deel van deze hotspots komt al elders op deze website aan bod, zoals de fraaie Dom van Milaan, het indrukwekkende San Siro stadion en het indrukwekkende schilderwerk ‘Het Laatste Avondmaal‘. Er zijn echter nog voldoende bezienswaardigheden die de top 10 voor Milaan niet gehaald hebben, maar zeker wel het vermelden waard zijn.

Op deze pagina bieden we informatie over een aantal interessante bezienswaardigheden die je zeker in mag plannen tijdens je stedentrip naar Milaan.

Cimitero Monumentale

Elke zich respecterende grote stad beschikt ook over een mooie begraafplaats waar beroemdheden zijn begraven. In het geval van Milaan is dit de begraafplaats Cimitero Monumentale. De begraafplaats is aangelegd tussen 1862 en 1866.
Het totale terrein beslaat een oppervlakte van 250.000 vierkante meter. Op de begraafplaats staan de mooiste tombes en beelden bij de graven. Deze begraafplaats wordt ook wel een soort van openluchtmuseum genoemd omdat veel van de beeltenissen historische gebeurtenissen presenteren.

Het bezoek aan de begraafplaats begint aan het Famedio, dat kan worden vertaal als ‘het huis van beroemdheden’. Hier zijn beroemde mensen begraven. Zo is hier de tombe van de schrijver Alessandro Manzoni en ook de beroemde architect Luca Beltrami heeft hier zijn laatste rustplaats gekregen.

Naast de beroemde mensen vallen vooral de prachtige tombes op die elkaar overklassen.
Het Cimitero Monumentale is dagelijks geopend van 8u00 tot 18u00. Naast dat het er prachtig is, is het ook een uittekende locatie om de drukte van de stad Milaan te ontsnappen.

Cimitero Monumentale

Navigli

Eén van de meest leuke districten in Milaan is Navigli. Dit is een plek in Milaan waar zowel de Milanezen zelf als de toeristen met elkaar mengen. Daarmee is het een leuke en levendige wijk met bovendien tal van leuke uitgaansgelegenheden. Zo kun je er genieten van een maaltijd in één van de vele restaurants. Na een lekkere maaltijd kun je genieten van een drankje op één van de vele terrassen of in één van de bars. Naast een ruim aanbod van restaurants, terrassen en bars, zijn er ook leuke clubs waar je tot in de kleine uurtjes terecht kunt. Neem daarbij ook een setting van kanalen en drukke gezellige straatjes. Het district ligt niet direct in het centrum, maar het is goed bereikbaar dankzij een metrolijn die tot diep in de nacht Navigli met het centrum verbindt.

De mooiste periode om Navigli te bezoeken, is tijdens het zomerseizoen. Het warme en vaak droge weer zorgt voor levendigheid in de straten van Navigli, die tijdens zwoele avonden lang aanhoudt.

Navigli

Rotonda della Besana

Dat een oude begraafplaats van een ziekenhuis uiteindelijk een levendige plek kan worden, bewijst Rotonda della Besana. In 1695 werd het ronde gebouw aangelegd als begraafplaats voor patiënten die overleden in het ziekenhuis ‘Ospedale Maggiore’. Het gebouw in het midden is een voormalige kerk genaamd ‘San Michele’ en deze dateert uit 1731. De crypten van de overledenen bevonden zich onder de arcaden aan de buitenste zijde van het complex. Om hygiënische redenen werd de functie van begraafplaats beëindigd in 1873. Eerst kwamen er patiënten met infectieziekten terecht en niet veel later deed het complex dienst als wasserij.

Tegenwoordig is de Rotonda della Besana een museum. In de oude kerk zit tegenwoordig een expositieruimte. Het meest levendig is de Rotonda op de zondagen wanneer gezinnen hun kinderen hier laten spelen in de tuin. Een veilige omgeving waar de kinderen zijn afgeschermd tegen het drukke Milanese verkeer.

Basilica di San Lorenzo Maggiore

De Sint-Laurensbasiliek in Milaan dateert uit de vierde eeuw uit de tijd dat Milaan hoofdstad was van het Romeinse rijk. De vrouwelijke bezoekers moesten toen nog plaats nemen op het matroneum, een balkon in het kerkgebouw. Kenmerkend voor de basiliek zijn de koepel en de vier torens eromheen. De grootste delen van de kerk dateren uit de zestiende eeuw. Door brand en verwoestingen is de kerk regelmatig herbouwd.

Het bouwwerk is mede interessant omdat je naast de recentere elementen uit de zestiende eeuw ook nog zaken tegenkomt die vele malen ouder zijn. Je krijgt hierdoor een unieke mix van stijlelementen. De zuilenrij voor de basiliek wordt een nog oudere leeftijd toedragen. Deze zou dateren uit de tweede eeuw.

De kerk is vrij toegankelijk te bezoeken, alleen voor de schatkamer van de basiliek moet je een extra toegangskaartje kopen.

Basilica di Sant'Ambrogio

Eén van de oudste gebouwen van Milaan is de Basiliek ban Sint-Ambrosius. In opdracht van de toenmalige bisschop van Milaan werd de kerk al in de vierde eeuw gebouwd. In de twaalfde eeuw kreeg de kerk een grootschalige opknapbeurt waar veel zaken werden herbouwd. Hierdoor heeft de kerk nog altijd een uitstraling in Romaanse stijl.

Naast de typische Romaanse stijlelementen is ook het mozaïek die aan de binnenzijde te vinden is van ongekende schoonheid. Ook zijn er een aantal prachtige schilderingen te vinden.

Basilica di Sant'Ambrogio

Galleria Vittorio Emanuele

De Galleria Vittorio Emanuele is een iconische winkelstraat in Milaan, genoemd naar de Italiaanse koning Victor Emanuel II. De overdekte passage werd geopend in 1867 en sinds 1878 is daar nog de prachtige toegangspoort bijgekomen. Ook de vloer van de passage is erg mooi door het ingelegde mozaïek. Oorspronkelijk was de passage gebouwd als verbinding tussen het Domplein en Piazza della Scala.

Tegenwoordig zitten er in ‘Galleria Vittorio Emanuele’ veel winkels van bekende kledingmerken, waaronder ook enkele van de duurdere merken. Naast deze zaken is er bijvoorbeeld ook een grote fastfoodketen die hier een vestiging heeft.
De koepel is ook erg indrukwekkend. Deze is 47 meter hoog en heeft een diameter van 39 meter. Het oogt als een vrij lichte constructie door het glas, maar toch bevat de koepel 353000 kilo aan ijzer. Om de schoonheid van de passage in ere te houden hebben de winkels er neutrale uithangborden die niet vloeken met de elementen in de passage.

Galleria Vittorio Emanuele