MILAAN TIP 7: PARCO SEMPIONE

Wat is een stad zonder stadspark? Parken zijn immers de longen van een stad. Ook Milaan telt meerdere parken. Twee parken springen er uit wat betreft formaat en voorzieningen. Dat zijn Giardini Pubblici en Parco Sempione. Eerlijk gezegd vinden we Giardini Pubblici vooral een park voor de lokale bevolking en vinden we Parco Sempione voor toeristen net wat interessanter. Vandaar dat we dit park in de top 10 van Milaan gezet hebben. Parco Sempione is een autovrij park dat een oppervlakte van bijna 39 hectare beslaat. Toeristen komen vooral via het Castello Sforzesco het park binnen. Dat is niet raar, want het park sluit perfect aan op de tuinen van het kasteel.

Parco Sempione

Op deze pagina beschrijven we een aantal bezienswaardigheden die in Parco Sempione te bewonderen zijn:

Torre Branca

Voor het beste uitzicht over de stad Milaan ga je naar het Parco Sempione gesitueerde Torre Branca. Het door Gio Ponti ontworpen ijzeren bouwwerk is een opvallend object in de Milanese binnenstad. In eerste instantie werd de toren gebouwd onder de naam Torre Liottoria. De bouw ervan werd voltooid in 1933. Na de Tweede wereld Oorlog kreeg de toren de naam Torre del Parco. Al die tijd was het metalen bouwwerk toegankelijk voor het publiek totdat in 1972 werd besloten dat wegens veiligheidsredenen de top van de toren niet meer toegankelijk kon zijn voor bezoekers. Lange tijd waren er geen fondsen beschikbaar om de toren te restaureren. Dit heeft moeten wachten tot het jaar 2002. De fabrikant van de beroemde Branke likeur besloot om fondsen beschikbaar te stellen waarmee de toren weer opengesteld kon worden voor het publiek. Sinds dat jaar is de toren ook Torre Branca gaan heten.

Het uitzicht vanaf de toren is fenomenaal. Zo is praktisch het hele centrum vanaf de bijna 109 meter hoge toren goed te zien. Op een heldere dag kun je zelfs zo ver kijken dat de Alpen en de Apennijnen zich opdoemen in de horizon.

Sinds 2002 is de toren dus weer open voor publiek. Een lift brengt kleine groepen mensen naar boven en haalt ze uiteraard ook weer op. Afhankelijk van het seizoen is de toren geopend op alle dagen behalve maandag. In de winter is de Toren alleen geopend op woensdag, zaterdag en zondag. Ook de openingstijden kunnen verschillen. Wanneer je dus de toren wilt beklimmen doe je er goed aan om vooraf te kijken of de toren toegankelijk is op het moment dat jij hem wilt bezoeken.

Reserveer je Torre Branca ticket

Het aantal bezoekers dat de Torre Branca kan bezoeken is beperkt. Vooraf reserveren is daarom een must.

RESERVEER TICKETS VOOR TORRE BRANCA

Torre Branca

Arco della Pace

Ook Milaan heeft een heuse triomfboog en deze is te vinden in Parco Sempione. De Arco Della Pace is gebouwd tussen 1807 en 1836. De bouw ervan heeft lange tijd stilgelegen en pas in 1826 werd deze hervat om dan uiteindelijk voltooid te zijn in 1836. De boog is er gekomen ter herinnering aan de Europese vrede van 1815 die er binnen Europa kwam dankzij de val van Napoleon. Het was ook langs deze poort dat Franse troepen na de slag bij Magenta Milaan binnenvielen in 1859.

De boog heeft een maximale hoogte van 25 meter en ze is 24 meter breed. Opvallend zijn de fijne reliëfs in het marmer en de imponerende beeltenis van de vredesgodin wiens strijdwagen door zes paarden werd getrokken. Van alle triomfbogen die er op onze planeet te vinden zijn, is de boog van Europese vrede zeker één van de mooiste triomfbogen.

Arco della Pace

Acquario Civico

Het Aquarium Acquario Civico di Milano opende haar deuren in 1906. Het is een klein maar mooi aquarium dat zeker goed past in de omgeving van Parco Sempione. Het aquarium herbergt vissen en andere zeewezens. Het aquarium is zeer goed onderhouden en je leert er veel kennen het zeeleven. Wat het aquarium extra interessant maakt is het mooie pand waar het gehuisvest is. Dit is een gebouw onttrokken in Art Deco stijl en dat maakt het samen met de verblijven voor de vissen een interessante locatie om te bezoeken wanneer je in Parco Sempione bent.

Stadio Civico

Op 18 augustus 1807 opende het ook wel onder de naam ‘Arena Civica’ bekende stadion haar deuren. Het is prachtig stadion is gesitueerd in Parco Sempione. De neo-klassieke architectuur doet erg denken aan de tijd van het Romeinse rijk. Voor de komst van het San Siro Stadion speelde Inter Milan veel zijn wedstrijden in dit stadion waar tot 30.000 toeschouwers konden genieten van de voetballers. Een andere opvallende persoonlijkheid die hier in het uitverkochte stadion heeft opgetreden was Buffalo Bill met zijn over de wereld reizende ‘Wild West Show’. Ook worden er nog altijd veel concerten gegeven in het stadion. Zo hebben in de loop der jaren grote sterren hier hun acte de préséance gegeven. Hierbij kun je denken aan Patti Smith, Joe Cocker, Radiohead, Sting, Rod Stward en Lou Reed. En dit is slechts een kleine greep van wereldacts die hier hebben opgetreden.

In het stadion is een atletiekbaan van 6 banen aanwezig en ook een veld dat wordt gebruikt voor voetbal- en Rugbywedstrijden. Sinds 2003 heet het stadion officieel ‘Arena Giani Brera’. Het stadion is vernoemd naar een beroemde Italiaanse sportjournalist die leefde van 1919 tot 1992. Hij werkte voor alle grote sportbladen, waaronder de roze krant ‘Gazette Della Sport’.

Tegenwoordig zijn er twee sportploegen die hun thuiswedstrijden spelen in dit stadion. Dat is de derde voetbalploeg van Milan, Brera Calciop en Amatoru Rugby Milano. Naast concerten en sportwedstrijden zijn er ook nog andere culturele evenementen die worden georganiseerd in Stadio Civico, waaronder het festival ‘Milan Jazzin’.

Stadio Civico