Milaan top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Milaan

Milaan top 10 / Het Laatste Avondmaal

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

winkelen

Dom van Milaan

Castello Sforzesco

Laatste Avondmaal

Brera

San Siro stadion

Parco Sempione

architectuur

Teatro alla Scala

bezienswaardigheden

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Milaan voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Milaan op de fiets
 
meer handige Milaan tips

MILAAN TIP 4: HET LAATSTE AVONDMAAL

Een bijzondere bezienswaardigheid in Milaan is 'Het Laatste Avondmaal'. Dit is een muurschildering die Leonardo da Vinci eind vijftiende eeuw gemaakt heeft in de refter van het klooster Santa Maria delle Grazie. Het 460 bij 880 centimeter kunstwerk toont de Bijbelse scene van het Laatste Avondmaal van Jezus Christus. De twaalf apostelen reageren op de afbeelding geschokt en vol verbazing op de aankondiging van Jezus dat één van de twaalf apostelen hem zal gaan verraden. Het kunstwerk is overigens een secco en geen fresco, zoals men vaak wel beweert. Leonardo da Vinci heeft echter op een droge muur geschilderd in plaats van op nat gips. Dat maakt 'Het Laatste Avondmaal' een kwetsbare muurschildering die snel vervalt. Er hebben dan ook al meerdere grootschalige restauraties plaats moeten vinden om dit unieke werk te kunnen bewaren.

Het Laatste Avondmaal met eigen ogen aanschouwen
Wie denkt gewoon eventjes naar Santa Maria delle Grazie te gaan, een ticket te kopen en vervolgens 'Het Laatste Avondmaal' te kunnen gaan bewonderen die moeten we teleurstellen. Vanwege de kwetsbaarheid van het kunstwerk mogen er maar een gelimiteerd aantal mensen per keer naar binnen: 25 personen die maximaal 15 minuten het Laatste Avondmaal kunnen aanschouwen. Om naar binnen te kunnen moet je vooraf kaarten reserveren. Deze kaarten hebben exacte tijd waarop je naar binnen mag. Ben je eerder? Dan moet je wachten. Ben je te laat? Dan vervalt je recht op entree en kun je niet meer naar binnen.

Je kunt tickets reserveren via telefoonnummer +390292800360 of via de officiële ticketsite.
Omdat tickets vaak al weken of soms maanden vooraf uitverkocht zijn kopen veel toeristen hun Laatste Avondmaal tickets via ticketsites zoals GetYourGuide en Ticketbar. Vanwege de schaarste zijn losse tickets eigenlijk bijna nooit te koop via dergelijke sites, maar verkopen zij deze zeer gewilde tickets meestal in combinatie met een andere product zoals een wandeltour door Milaan of een 48-uurs-ticket voor de hop-on-hop-off bus van Milaan. Deze laatste is wel een mooie deal, vinden wij. Ook hierbij geldt dat de beschikbaarheid beperkt is en dat je vaak wel tenminste een paar dagen vooraf moet reserveren.

Bekijk de beschikbaarheid van combitickets Laatste Avondmaal + hop-on-hop-off bus

Meer over het Laatste Avondmaal:
Het Laatste Avondmaal


 

Milaan bezienswaardigheden Milaan voor beginners Milaan informatie alles over Milaan Milaan tips